fbpx

Vad är en afternoon tea?

Vad är en afternoon tea?

Afternoon tea även kallat “low tea”, är en traditionell brittisk måltid som serveras mellan klockan 14 och 17. Det är en avkopplande stund där man kan njuta av en kopp te och små bakverk tillsammans med vänner eller familj. Men vad är en afternoon te egentligen?

En afternoon te består av flera olika små rätter som serveras på en trevlig bricka. Det kan inkludera små smörgåsar, scones med grädde och sylt och olika bakverk, som exempelvis macarons eller cupcakes. Teet som serveras är oftast svart te, men det finns också möjlighet att välja andra te-sorter eller kaffe.

Äppelkaka svart te (refill)

Historiskt sett var afternoon tea en måltid som serverades för att stilla hungern mellan lunch och middag. Idag är det mer en social stund där man kan umgås med vänner och familj över en kopp te och små bakverk.

  • Afternoon tea är en traditionell brittisk måltid som serveras mellan klockan 14 och 17.
  • Det består av små smörgåsar, scones med grädde och sylt, och olika bakverk som serveras på en bricka.
  • Det är en social stund där man kan umgås med vänner och familj över en kopp te och små bakverk.

Vad är en afternoon Te

Afternoon te är en traditionell brittisk måltid som serveras på eftermiddagen. Det är en liten måltid som vanligtvis serveras mellan lunch och middag, vanligtvis mellan klockan 14 och 17. Afternoon te är en social händelse som ofta avnjuts tillsammans med vänner och familj.

En typisk afternoon te består av små smörgåsar, scones, och sötsaker som kakor och bakverk. Te serveras också, vanligtvis med mjölk och socker. Det finns också en mängd olika te-sorter som erbjuds, inklusive Earl Grey, Darjeeling, och English Breakfast.

Vid afternoon tea är det vanligt att använda fina porslin och servera maten på brickor. Traditionellt serveras afternoon tea på hotell och i fina restauranger, men det är också vanligt att servera det hemma.

Det finns också olika variationer av afternoon tea. High tea är en mer substansiell måltid som serveras senare på eftermiddagen eller tidigt på kvällen. Low tea är en mindre måltid som serveras på en låg bord vid sittplatsen.

Historia av afternoon te

Afternoon tea är en traditionell brittisk måltid som har sina rötter i den engelska högreståndsmiljön på 1830-talet. Denna måltid består av te, småkakor, scones, sylt och grädde. Traditionen att dricka te är mycket äldre än att kombinera det med mat och dryck.

Teet har en lång och intressant historia som sträcker sig tillbaka till Kina för ungefär 5000 år sedan. Enligt legenden uppfanns drycken av kejsaren Shen Nung. En dag satt kejsaren under ett träd och blev serverad hett vatten att dricka. Ett torkat blad föll från trädet ovan och landade i Shen Nungs kopp. Vatnet färgades guldbrunt och kejsaren beslöt sig för att smaka på brygden.

Teet spreds sedan till Japan, där teceremonin utvecklades under 1300-1500-talet. Teet kom till Europa via köpmän från Venedig runt mitten av 1500-talet och blev snabbt populärt bland societetens övre skikt.

Det var emellertid inte förrän på 1650-talet som teet började drickas i hovkretsar i England. Det var den portugisiska prinsessan Catherine av Braganza, gift med kung Charles II, som introducerade teet till England. Eftermiddagsteet blev sedan populärt bland de engelska överklassen på 1800-talet, och efter det spreds det till andra samhällsskikt.

Idag är afternoon tea en mycket älskad tradition i Storbritannien och har spridit sig till andra delar av världen. Det är ett tillfälle att koppla av, umgås och njuta av en god kopp te och läckra bakverk.

Komponenter av en afternoon Tea

En Afternoon Tea är en brittisk tradition som har spridit sig över hela världen. Det är en elegant och avslappnad fikastund som serveras mellan lunch och middag. Här är de fyra huvudsakliga komponenterna som utgör en klassisk Afternoon Tea.

Te

Te är den viktigaste komponenten i en Afternoon Tea. Det finns en mängd olika tesorter som kan serveras, men de mest populära är Earl Grey, Darjeeling och English Breakfast. Teet serveras i en tekanna med tillhörande tekopp och fat.

Smörgåsar

Smörgåsar är en annan viktig del av en Afternoon Tea. De kan vara både söta och salta och serveras i små portioner. De mest populära smörgåsarna är gurka och cream cheese, ägg och kaviar, och lax och dill. Smörgåsarna kan serveras som trianglar, rektanglar eller små runda bitar.

Scones

Scones är små bakverk som serveras med grädde och sylt. De är en viktig del av en Afternoon Tea och kan vara både söta och salta. De vanligaste smakerna är vanilj, blåbär och choklad. Scones serveras vanligtvis varma och ska ätas med händerna.

Kakor

Kakor är den sista komponenten i en Afternoon Tea. De kan vara både söta och salta och serveras i små portioner. De mest populära kakorna är småkakor, muffins och bakelser. Kakorna kan serveras på en stor tallrik eller i små portionsbitar på en bricka.

Sammanfattningsvis är en Afternoon Tea en elegant och avslappnad fikastund som består av te, smörgåsar, scones och kakor. Det är en tradition som har funnits i Storbritannien i över hundra år och som fortsätter att vara populär över hela världen.

Hur man serverar en afternoon te

Att servera en afternoon te är en konst i sig. Här är några tips för att göra det på rätt sätt:

Steg 1: Brygg Te

Det första steget i att servera en afternoon te är att brygga te. Välj ett löst te av hög kvalitet, som Earl Grey eller Darjeeling. Värm upp vattnet till rätt temperatur och brygg teet i en kanna.

Steg 2: Servera Te

När teet är klart, häll det i en tekanna och servera det på ett elegant sätt. Använd en tekanna med en sil för att hålla lösa teblad borta från koppen. Servera teet med mjölk, socker, citron eller honung, beroende på gästernas önskemål.

Steg 3: Duka Upp

Duka upp bordet med en vacker duk och använd fina porslin och bestick. Placera tekannan på en bricka och servera små tallrikar och koppar till gästerna.

Steg 4: Servera mat

Ett afternoon te är inte komplett utan mat. Servera en blandning av söta och salta rätter, som scones, småkakor, små smörgåsar, pajer och frukt. Använd en tårtfat för att visa upp bakverken på ett vackert sätt.

Steg 5: Njut av teet

Njut av teet och maten med dina gäster. Prata om allt från vädret till de senaste trenderna. Afternoon te är en tid för avkoppling och social samvaro, så se till att njuta av det till fullo.

Att servera en afternoon te kan verka skrämmande, men med rätt förberedelser och lite övning kan du göra det på ett enkelt och elegant sätt.

Etikett för afternoon te

Afternoon tea är en traditionell brittisk fikastund som har en viss etikett som bör följas. Att känna till dessa etikettregler kan hjälpa till att göra upplevelsen mer avslappnad och trevlig.

Här är några viktiga etikettregler att tänka på när du deltar i en afternoon tea:

  • Klädsel: Klä dig i något som är bekvämt men samtidigt passande för tillfället. Det är vanligt att klä sig lite mer formellt, men det är inte nödvändigt att bära en kostym eller klänning.
  • Placering: När du anländer till afternoon tea, vänta tills du blir visad till din plats. Det är inte lämpligt att sätta sig vid ett bord utan att ha blivit inbjuden att göra det.
  • Te-etikett: När du dricker te, håll din lilla finger ut från koppen och rör inte runt i koppen med skeden. Låt tesilen vara kvar på fatet när du inte använder den och använd inte tesilen för att röra om i koppen.
  • Mat-etikett: När du äter små smörgåsar, ta små bitar och tugga tyst. Prata inte med munnen full och undvik att slurpa eller göra höga ljud när du dricker te.
  • Tack: När afternoon tea är över, tacka värdinnan eller värden för inbjudan och för den trevliga stunden.

Att följa dessa etikettregler kan hjälpa till att göra afternoon tea-upplevelsen mer avslappnad och trevlig för alla deltagare.

Skillnaden Mellan Afternoon Te Och High Te

Afternoon Tea och High Tea är två olika saker, även om de ofta förväxlas med varandra. Här är några skillnader mellan dem:

Afternoon TeaHigh Tea
Traditionellt serveras runt 16:00Traditionellt serveras runt 18:00
En lättare måltid som består av te, smörgåsar, scones och tårtaEn tyngre måltid som består av varm mat och te
Serveras i en avslappnad miljö som en social aktivitetServeras vid ett matbord som en måltid
Koppar och fat är vanligtvis av porslin och bryggaren är mer känsligKoppar och fat är vanligtvis av enklare material och bryggaren är mer robust
En tradition som är vanligare bland högre samhällsklasserEn tradition som är vanligare bland arbetarklassen

Det är viktigt att notera att termen “High Tea” ofta används felaktigt i USA, där det ofta används som en synonym för “Afternoon Tea”. I Storbritannien är High Tea dock en helt annan måltid som serveras senare på dagen och innehåller mer mat.

En annan viktig skillnad mellan Afternoon Tea och High Tea är att Afternoon Tea är en mer avslappnad och social aktivitet, medan High Tea är mer av en måltid. Detta återspeglas i valet av mat och dryck som serveras vid varje tillfälle.

Sammanfattningsvis är Afternoon Tea och High Tea två olika traditioner med olika syften och måltider. Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan dem för att undvika förvirring och missförstånd.

Populära Platser För Afternoon Te I Sverige

Afternoon tea är en brittisk tradition som har blivit alltmer populär i Sverige de senaste åren. Det är en avkopplande aktivitet som passar perfekt för en eftermiddagsutflykt eller en speciell tillställning. Här är några av de mest populära platserna för afternoon tea i Sverige:

Diplomat Hotel i Stockholm

Diplomat Hotel är en av de mest kända platserna för afternoon tea i Stockholm. De erbjuder både klassisk afternoon tea och en nyttigare variant. Den klassiska afternoon tea inkluderar snittar med lax eller skinka och ost, scones med hemlagad drottningmarmelad eller lemoncurd, samt bakverk i form av brownie, petit choux eller madelenkaka. För den som vill ha en nyttigare variant finns det även ett alternativ med bland annat raw food-bollar och en smoothie.

Rosendals trädgård i Stockholm

Rosendals Trädgård i Stockholm är en annan populär plats för afternoon tea. De serverar en vegetarisk afternoon tea med bland annat scones, smörgåsar och bakverk. Det finns också ett alternativ med alkoholfritt bubbel för den som vill ha något extra festligt.

Som du kan se finns det många olika platser att välja mellan när det gäller afternoon tea i Sverige. Oavsett om du vill ha en klassisk afternoon tea eller en nyttigare variant finns det något för alla.

Afternoon tea är en brittisk tradition som har spridit sig över hela världen. Det är en form av fikastund som vanligtvis serveras mellan lunch och middag, och består av små smörgåsar, bakverk, scones med grädde och sylt eller marmelad, samt olika sorters te.

En lyckad afternoon tea kräver viss planering och förberedelse. Det är viktigt att välja rätt tesorter och att servera dem på rätt sätt. Det är också viktigt att välja lämpliga smörgåsar och bakverk som passar bra ihop med teet.

En annan viktig faktor för en lyckad afternoon tea är att ha rätt utrustning. Detta inkluderar tekanne, tekoppar, fat, skedar, knivar och gafflar. Det är också viktigt att ha en vacker dukning och att välja lämpliga blommor och dekorationer.

Sammanfattningsvis är afternoon tea en trevlig och avkopplande fikastund som är perfekt för att umgås med vänner och familj. Med rätt planering och förberedelse kan man skapa en minnesvärd upplevelse som kommer att uppskattas av alla.

Vanliga frågor

Vad serveras vid afternoon tea?

Vid en traditionell afternoon tea serveras det en mängd små söta och salta bakverk, scones med sylt och grädde samt små smörgåsar. Det är vanligt att det serveras flera olika sorters te och att gästerna får välja sin favorit.

Hur dricker man afternoon tea?

Man dricker afternoon tea på ett speciellt sätt. Först häller man upp teet i koppen och tillsätter sedan mjölk och socker om man önskar det. Sedan rör man om med teskeden och placerar den bredvid koppen på fatet. Därefter tar man upp koppen med höger hand och håller i örat på koppen med tummen och pekfingret. Lillfingret ska inte stickas ut utan hållas mot koppen för balansens skull.

Afternoon tea kakor

Det finns många olika sorters kakor som serveras vid afternoon tea. Vanliga sorter är macarons, petit fours, scones, muffins, cupcakes och småkakor. Kakorna är oftast små och delikata och kan serveras i flera olika smaker och färger.

Afternoon tea med champagne

Det är vanligt att servera champagne tillsammans med afternoon tea vid speciella tillfällen. Champagne kan även ersättas av andra mousserande viner. Det är viktigt att komma ihåg att champagne inte ska drickas tillsammans med te utan serveras som en separat dryck.

Varukorg