fbpx

Äldsta godissorten i världen

Äldsta godissorten i världen: En historisk översikt

Äldsta godissorten i världen är en fascinerande del av människans historia. Godis har funnits i flera tusen år och användes ursprungligen som medicin. I dag är det en av de mest populära sötsakerna i hela världen.

Historiskt sett var godis en lyxvara som endast de rika hade råd med. De första godissorterna var gjorda av honung och nötter och användes som medicin. Under medeltiden började man använda socker i godis och på 1800-talet började man massproducera godis. Sedan dess har det funnits en mängd olika godissorter från choklad och karameller till gelé och lakrits.

Men vilken är den äldsta godissorten i världen? Forskare har funnit bevis för att den äldsta godissorten är en typ av lakrits som kallas för “pontefract cakes”. Dessa godisar tillverkas än idag och har funnits i över 400 år. Pontefract cakes är namngivna efter staden Pontefract i England där de först började tillverkas på 1600-talet. De är gjorda av lakritsextrakt och socker och har en karakteristisk smak av lakrits.

Historik

Ursprunget till konfektyr

Godis har funnits i olika former i flera tusen år. De tidigaste formerna av godis var frukt och honung som användes som sötningsmedel. De gamla egyptierna använde honung och fikon för att göra söta kakor. De använde också torkade frukter och nötter som godis.

Under medeltiden började man använda socker som sötningsmedel. Socker var en lyxvara och bara de rika hade råd med det. De första sötsakerna gjordes genom att socker kokades tillsammans med frukt eller nötter. Dessa sötsaker var dyra och endast de rika hade råd med dem.

Tidiga former av godis

Den äldsta dokumenterade formen av godis är lakrits. Lakritsrot har använts som medicin i över 4000 år och anses ha sitt ursprung i Mellanöstern. Lakrits användes också som sötsak och tuggades som godis.

En annan tidig form av godis är pepparkakor. Pepparkakor har funnits i över 600 år och anses ha sitt ursprung i Tyskland. Pepparkakor var populära i Europa under medeltiden och användes som medicin mot olika sjukdomar.

Det finns många olika sorters godis som har funnits i flera hundra år, såsom karameller, choklad och marsipan. Dessa sötsaker har utvecklats och förfinats genom åren och är fortfarande populära idag.

Utveckling av godissorter

Antikens godis

Redan i antikens Grekland och Romarriket fanns det sötsaker som liknade dagens godis. Dessa sötsaker var dock inte lika tillgängliga som dagens godis eftersom socker var en dyr vara. Istället användes honung och fruktjuicer för att söta. Ett exempel på en antik godissort är “kakos” som var en blandning av nötter och honung som formades till små bollar.

Medeltida sötsaker

Under medeltiden blev socker mer tillgängligt i Europa och sötsaker blev vanligare. En populär godissort under denna tid var “dragéer” som var sockrade mandlar eller nötter som var täckta med ett lager av socker.

Industriella revolutionens inverkan

Under 1800-talet gjorde den industriella revolutionen det möjligt att producera stora mängder godis till överkomliga priser. Detta ledde till att godis blev allt vanligare och tillgängligt för en bredare publik. En av de äldsta godissorterna som fortfarande finns på marknaden är “Napolitanska kex” som uppfanns i Storbritannien på 1800-talet. Detta är en chokladbit som består av flera lager av choklad med olika smaker och färger.

Även om det finns många olika godissorter idag så har utvecklingen av godis varit en långsam process som har pågått i flera tusen år. Från antikens Grekland och Romarriket till dagens moderna godisfabriker har sötsaker varit en del av människans kosthållning och kultur.

Nutida godissorter

Modern produktion

I dagens moderna godisproduktion används avancerad teknik för att producera stora mängder av olika godissorter. Godisindustrin har utvecklats mycket sedan de första godisarna började tillverkas för flera hundra år sedan. Numera finns det en mängd olika ingredienser som kan användas för att skapa nya smaker och konsistenser.

Tack vare modern teknik kan godis tillverkas på ett mer effektivt sätt än tidigare. Detta har gjort att det nu finns fler godissorter tillgängliga än någonsin tidigare. Moderna produktionsmetoder har också gjort det möjligt att tillverka godis som är mer hållbart och som har en längre hållbarhetstid.

Populära godissorter idag

Bland de mest populära godissorterna idag finns klassiker som choklad, lakrits och gelégodis. Marabou är en av de ledande tillverkarna av choklad i Sverige och deras chokladkakor är mycket populära bland konsumenterna. Cloetta är en annan stor tillverkare av godis och deras produkter inkluderar bland annat lakrits och gelégodis.

Utöver dessa klassiska godissorter finns det också många nya och spännande godissorter som har blivit populära på senare tid. Exempelvis har surt godis blivit allt mer populärt under de senaste åren och det finns nu många olika varianter av surt godis att välja mellan. Andra nya godissorter inkluderar bland annat lakrits med olika smaker och choklad med olika fyllningar.

Sammanfattningsvis kan man säga att godisindustrin har utvecklats mycket under de senaste åren och att det nu finns fler godissorter tillgängliga än någonsin tidigare. Modern teknik har gjort det möjligt att tillverka godis på ett mer effektivt och hållbart sätt och det finns nu många nya och spännande godissorter att välja mellan.

Varukorg