fbpx

Hur gör man choklad?

Hur gör man choklad? Enkel guide för hemmagjord chokladtillverkning

Choklad är en av de mest älskade sötsakerna i världen. Men hur tillverkas choklad egentligen? Processen att göra choklad är en komplex process som involverar flera steg. Det börjar med att skörda kakaobönorna som växer i länderna runt ekvatorn.

Nedan ser ni ischoklad med klick av vit choklad och karamellsirap som är grön

Efter skörden måste kakaobönorna fermenteras och torkas. Detta är en viktig process som påverkar smaken och kvaliteten på chokladen. Sedan rostas kakaobönorna och skalas för att avslöja kakaokärnorna. Kärnorna mals sedan till en pasta som kallas kakaomassa. Kakaomassan används sedan för att göra choklad genom att tillsätta socker och mjölk.

Det finns många olika typer av choklad inklusive mörk choklad, mjölkchoklad och vit choklad. Varje typ av choklad har sin egen unika smak och konsistens. Många människor älskar choklad och det är en populär ingrediens i många desserter och bakverk.

Chokladens Historia

Choklad har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till antikens civilisationer i Mesoamerika. Mayafolket och Aztekerna använde kakaobönor som valuta och drack chokladdryck vid religiösa ceremonier och högtidsdagar.

Under 1500-talet introducerade spanjorerna chokladen i Europa efter att ha erövrat Aztekernas rike. Chokladen blev snabbt populär bland de rika och kungliga och spreds sedan till resten av Europa under 1600- och 1700-talet.

Det var inte förrän på 1800-talet som chokladen började tillverkas i större skala och blev tillgänglig för den breda massan. Den första chokladkakan tillverkades 1847 när man upptäckte hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna.

Idag är choklad en av världens mest älskade livsmedel och används i allt från bakverk och godis till drycker och maträtter. Det finns många olika sorters choklad från mörk choklad till mjölkchoklad och vit choklad och varje sort har sin egen unika smak och konsistens.

Tabellen nedan visar några av de vanligaste typerna av choklad och deras kännetecken:

Typ av chokladKännetecken
Mörk chokladInnehåller minst 70% kakao har en intensiv smak och är rik på antioxidanter
MjölkchokladInnehåller mjölkpulver och socker är sötare och mildare i smaken än mörk choklad
Vit chokladInnehåller inte kakao, utan endast kakaosmör, mjölk och socker, har en mild och söt smak

Chokladens historia är en fascinerande resa genom tid och rum som har format vår syn på mat och njutning.

Chokladens Typer

Choklad finns i olika varianter, där varianterna skiljer sig åt i kakaohalt och innehåll av andra ingredienser. Nedan följer en kort beskrivning av de tre vanligaste chokladtyperna.

Mörk Choklad

Mörk choklad har en högre kakaohalt än mjölkchoklad och vit choklad. Kakaohalten i mörk choklad kan variera från 50% till över 90%. Ju högre kakaohalt desto mörkare och mer bitter blir chokladen. Mörk choklad är också rik på antioxidanter och anses vara nyttigare än mjölkchoklad och vit choklad.

Mjölkchoklad

Mjölkchoklad är en sötare chokladvariant som innehåller mer socker och mjölk än mörk choklad. Kakaohalten i mjölkchoklad är vanligtvis mellan 30% och 40%. Mjölkchoklad är den mest populära chokladvarianten i Sverige och används ofta i bakning och godisproduktion.

Vit Choklad

Vit choklad är en chokladvariant som inte innehåller någon kakaomassa utan endast kakaosmör, mjölk och socker. Vit choklad är sötare än både mörk choklad och mjölkchoklad och anses av många inte vara riktig choklad eftersom det inte finns någon kakaomassa i den.

Ingredienser i Choklad

Choklad är en delikatess som älskas av många. Men vad är det som gör chokladen så speciell? I denna artikel kommer vi att diskutera ingredienserna i choklad och hur de påverkar smaken och konsistensen.

Kakaomassa

Kakaomassa är den viktigaste ingrediensen i choklad. Den är gjord av kakaobönor som har rostats och malts till en fin pasta. Kakaomassan ger chokladen sin djupa smak och mörka färg. Ju högre andel kakaomassa i chokladen, desto mörkare och mer intensiv blir smaken.

Kakaosmör

Kakaosmör är en fetthaltig ingrediens som utvinns ur kakaobönan. Det är den ingrediens som ger chokladen dess smältegenskaper och gör den mjuk och len i munnen. Kakaosmör är också en viktig ingrediens i tillverkningen av vit choklad.

Socker

Socker är en annan viktig ingrediens i choklad. Det används för att balansera den bittra smaken av kakaon och ge chokladen en söt smak. Ju mer socker som tillsätts, desto sötare blir chokladen.

Lecitin

Lecitin är en emulgeringsmedel som används för att blanda kakaomassan och kakaosmöret. Det hjälper till att hålla chokladen jämn och smidig och förhindrar att den separerar.

Aromämnen

Aromämnen är ingredienser som tillsätts för att ge chokladen en speciell smak eller doft. Vanliga aromämnen inkluderar vanilj, kanel, kaffe och mint. Aromämnen kan också användas för att ge chokladen en fruktig smak genom att tillsätta torkad frukt eller bär.

Som du kan se är det en kombination av ingredienser som gör chokladen till den delikatess den är. Genom att välja rätt ingredienser och balansera dem på rätt sätt kan man skapa en chokladupplevelse som är både unik och oförglömlig.

Varukorg