fbpx

Kaffet kommer från Etiopien här kommer en kort historik och dess påverkan på dagens kaffeindustri

Kaffe är en av de mest populära dryckerna i världen och har en lång och intressant historia. Det finns många olika versioner av hur kaffe upptäcktes, men de flesta historiker är överens om att kaffebusken härstammar från Etiopien och att drycken spreds till resten av världen via Arabiska halvön och Turkiet.

Historien om kaffe i Turkiet är särskilt fascinerande. Kaffedrickandet fick sin spridning via Turkiet och blev snabbt en viktig del av den turkiska kulturen. Turkiet är känt för sin kaffekultur och för att producera några av de finaste kaffesorterna i världen. Det finns också en speciell teknik för att brygga kaffe som är unik för Turkiet och som har blivit mycket populär runt om i världen.

  • Kaffe har en lång och intressant historia som sträcker sig tillbaka till Etiopien.
  • Turkiet är känt för sin kaffekultur och för att producera några av de finaste kaffesorterna i världen.
  • Det finns en speciell teknik för att brygga kaffe som är unik för Turkiet och som har blivit mycket populär runt om i världen.

Historien Om Kaffe I Turkiet

Kaffe har en stark tradition i Turkiet och det turkiska ordet för frukost, kahvaltı, i ordagrann översättning blir “före kaffet”. Detta visar på hur viktigt kaffe är för turkarna. Historiskt sett kom kaffet till Turkiet från Etiopien på 1400-talet. Enligt en legend upptäckte en herde vid namn Kaldi att hans getter blev piggare efter att ha ätit bönorna från kaffeträdet. Han berättade detta för en munk som sedan började använda bönorna för att hålla sig vaken under sina gudstjänster.

Efter att kaffet introducerades i Turkiet blev det snabbt en populär dryck. Det spreds med det Osmanska riket och var det sätt som kaffe serverades på även i Västeuropa när kaffe först introducerades på 1600-talet. Turkiet har en lång tradition av att brygga kaffe på ett speciellt sätt som kallas för turkiskt kaffe.

Turkiskt kaffe bryggs i en speciell kastrull som kallas för ibrik eller cezve. Kaffet malas till ett fint pulver och blandas med vatten och socker i kastrullen. Kastrullen placeras sedan på en spis och kaffet bryggs långsamt under omrörning. När kaffet är klart hälls det upp i små koppar och serveras med en bit turkiskt godis.

Idag är kaffe fortfarande en mycket populär dryck i Turkiet. Det finns många olika sorters kaffe att välja mellan, men turkiskt kaffe är fortfarande den mest traditionella sorten.

Varukorg