fbpx

Vanligaste kaffesorterna kring medelhavet

I Turkiet är kaffe en viktig del av den kulturella identiteten. Turkiskt kaffe är en av de mest populära dryckerna i Turkiet, men det finns också andra kaffesorter som är vanliga. Nedan följer en kort beskrivning av de vanligaste kaffesorterna i Turkiet och resten av medelhavet.

Turkiskt kaffe

Turkiskt kaffe är en av de mest populära kaffesorterna i Turkiet. Det tillreds av mycket finmalet kaffe och kokande vatten och eventuellt socker. Vattnet värms i en speciell kaffepanna och i den hälls kaffet och sockret och rörs om. Kaffet serveras sedan i små koppar och är väldigt starkt och tjockt, med mycket sump. När man beställer kaffe i Turkiet kan man välja mellan olika söthetsgrader: Sade [saadé] är utan något socker. Az sekerli [aas sjekerli] med lite socker och orta sekerli [orta sjekerli] med mer socker.

Filtrerat kaffe

Filtrerat kaffe är också vanligt i Turkiet. Detta kaffe tillreds genom att varmt vatten droppas genom kaffefilter som innehåller malet kaffe. Detta ger en mildare smak än turkiskt kaffe och serveras ofta med mjölk.

Espresso

Espresso har blivit alltmer populärt i Turkiet under de senaste åren. Detta kaffe tillreds genom att varmt vatten pressas genom finmalet kaffe under högt tryck. Espresso serveras vanligtvis i små koppar och har en stark smak.

Cappuccino

Cappuccino är en annan kaffedryck som har blivit alltmer populär i Turkiet. Detta kaffe tillreds genom att kombinera espresso med varm mjölk och mjölkskum. Cappuccino serveras vanligtvis i större koppar än espresso och är en mildare kaffedryck.

Latte

Latte är en annan mild kaffedryck som har blivit alltmer populär i Turkiet. Detta kaffe tillreds genom att kombinera espresso med varm mjölk och lite mjölkskum. Latte serveras vanligtvis i större koppar än espresso och är en mildare kaffedryck.

Sammanfattningsvis är turkiskt kaffe den mest populära kaffesorten i Turkiet, men det finns också andra kaffesorter som är vanliga. Oavsett vilken kaffedryck man väljer att dricka i Turkiet, är kaffe en viktig del av den turkiska kulturen.

Varukorg