Från Saxsasgården i Korsnäs Finland till Uppsala flyttade familjen Wendelin i 4e generation.
Efternamnet Wendelin är taget då familjen tyckte att dåvarande bankdirektören i Vasa hade ett fint efternamn. Det kaffe du håller i handen är framställt av familjens Wendelins luktsinne för kaffe. Sista ättlingen heter Emil Wendelin från släkten Marangås och Wendelin. Historia om Wendelins kaffe börjar redan i Finland, sedan Tierp och sist hamnar i Uppsala.
Grundaren av Wendelins kaffe kommer från familjen Marangås som ville använda namnet Wendelins då en ingift person hette Wendelins i efternamn.
Maran är en sort hönsfågel och gås är en gås. Detta bildar tillsammans namnet Marangås och Wendelins framställer

också en and. Så visst är familjen mycket fågelintresserade.
Numera finns Wendelins kaffe även i Danmark
Familjen i Danmark är släkt med Jean Baptiste Bernadotte i rakt nedstigande led. Det kommer även komma ut en bok om just denna kungliga ätt och även deras historia börjar i Tierp som ligger utanför Uppsala. De var valloner och skomakare från Tierp som då och då besökte Uppsala slott och leverade varor till kungafamiljen. De var hovleverantörer inom sitt jobb att vara hantverkare, vilket var vanligt för folk som var valloner från Tierp.
Familjen Wendelin är också från Tierp och sedan bosatte sig mer i centrala Uppsala på 1900 talet. Även rosteriet som rostar Wendelins kaffe startade rosteriet i Tierp. Hur vi än vrider och vänder på det så startar all historik med vårt kaffe i Tierp.
Det var också i Tierp grundarna fick chansen att intervjua vår svenska kung Carl Gustav för att ställa frågan om vilket vatten som är godast i Sverige. De möttes i Forsmark då kungen var där på ett besökt i vattenverket.
För kaffe smakar olika beroende på vilket vatten man använder. Enligt kung Carl Gustaf finns det bästa vattnet i Öland där de har sitt sommarslott Solliden slott.
Wendelins kaffe är bryggkaffe som är mörk rostad!
Hur rostar man mörk kaffe?
Att rosta mörkt kaffe kräver noggrannhet och kontroll över temperatur och tid för att få fram de rätta smakerna utan att bränna bönorna. Här är en detaljerad genomgång av hur processen går till:
Val av kaffebönor och wendelinskaffe.se
För att uppnå en fyllig och djup smakprofil bör du välja en kaffeböna som klarar av en mörk rostning, såsom brasilianska, colombianska eller vietnamesiska Robusta- eller Arabica-bönor. Dessa har en naturlig balans mellan syra och kropp som fungerar bra vid högre rostningsgrader.
Förberedelse av rostningen
Innan du börjar behöver du en kafferostare, en stekpanna eller en ugn. En trumrostare eller varmluftsrostare ger bäst kontroll över temperatur och jämnhet, men det går också att rosta bönor i en gjutjärnspanna eller i ugnen.
Temperatur och rostningsprocess
För att rosta mörkt kaffe måste temperaturen gradvis höjas till cirka 225–245°C. Under rostningen går bönorna igenom flera stadier:
Torkningsfas (150–170°C) – Bönorna förlorar fukt och börjar få en gyllene färg.
Första crack (175–200°C) – Bönorna expanderar och spricker, vilket liknar ljudet av popcorn som poppar. Detta markerar slutet av en lätt rostning.
Andra crack (220–240°C) – Bönorna spricker igen, vilket indikerar en mörk rostning. Vid denna punkt har oljor börjat tränga ut till ytan, och syranivån minskar.
Full mörkrost (över 240°C) – Kaffet får en mycket bitter, nästan rökig smak och mycket oljig yta.
Övervakning och kylning
När du når önskad rostningsgrad måste bönorna kylas snabbt genom att sprida ut dem på en plåt eller i ett durkslag. Fläkta bort skalrester och låt bönorna vila i minst 12–24 timmar för att släppa ut koldioxid.
Förvaring och bryggning
För att bevara färskheten bör kaffet förvaras i en lufttät behållare, helst på en mörk och sval plats. Låt bönorna vila i ett par dagar för att smakerna ska utvecklas fullt ut innan du brygger ditt kaffe.
Mörkrostat kaffe passar utmärkt för espresso, fransk press och mokabryggare eftersom den långa rostningen ger en djupare och mindre syrlig smakprofil.