Vill vill ge våra följare och kunder en mycket trevlig nyhet
Nämligen att numera kan ni köpa godis, te, kryddor och kaffe från Wendelins kaffe och delikatesser i Danmark.
De som är franchisetagare av Wendelins kaffe och delikatesser i Danmark är släkt med Jean Baptiste Bernadotte i rakt nedstigande led. De är nämligen kungliga släktingar och bär på blått blod rakt i igenom. Detta är så roligt då orginal kaffet från Wendelins kaffe är samma kaffebönor som den s.k bankettkaffet dvs det kaffe man dricker på Nobelfesten och det kaffe kungen dricker varje morgon. Är det inte ödet att just en kunglig släkting tar detta vidare till Danmark? Detta innebär att Wendelins kaffe numer är ett dansk kaffe med andra ord. Å andra sidan så är dansk kaffe lika gott som svensk kaffe.
Dansk kaffe
Vill du köpa exklusivt kaffe online så ska du absolut vända dig till Wendelinskaffe.dk
Hur rostar man kaffe?
Att rosta kaffe är en konstform som förvandlar gröna kaffebönor till den aromatiska, smakrika drycken vi älskar. Processen börjar med att välja råa, gröna kaffebönor som man torkar efter skörd. Dessa bönor värmer man sedan upp i en kafferostmaskin, vanligtvis till temperaturer mellan 180 och 250 grader Celsius. Rostningen sker under konstant omrörning för att säkerställa att värmen fördelas jämnt och att bönorna inte ska bli brännda.
När kaffebönorna blir rostade genomgår de flera faser. Först sker torkningen där fukten i bönorna försvinner och temperaturen ökar gradvis. När bönorna når runt 160 grader börjar de utveckla en gyllenbrun färg och den karakteristiska kaffearomen börjar sprida sig. Därefter kommer den första ”cracken” — ett hörbart ljud som liknar poppande popcorn. Detta markerar en viktig punkt i rostningen, där bönorna expanderar och ytan börjar spricka. Vid denna punkt kan man välja att avsluta rostningen för att få en lättare, syrligare smak, vilket ger en ljusare rost.
Om man fortsätter rostningen efter den första cracken kommer bönorna att få en djupare färg och en fylligare, sötare smakprofil. Vid den andra ”cracken”, som sker vid högre temperaturer, uppstår en mörkare rost med oljiga ytor och kraftiga smaker. Vid detta stadium kan rostningen egentligen bli avslutad för att få en mörkrostad profil. Viktigt är att avlägsna bönorna från värmen i rätt tid, annars riskerar de att bli brännda och få en bitter smak.
Efter rostningen kyler man bönorna snabbt ned, ofta med luft eller vatten, för att avbryta processen och stabilisera smaken. Kaffebönorna måste vila i några dagar efter rostning för att släppa överskottsgaser, särskilt koldioxid, innan de blir malda och bryggda. Rätt rostad kaffe kan ge en balanserad smak med toner som sträcker sig från fruktig och syrlig till nötig och chokladliknande, beroende på rostningsgrad och ursprung.