fbpx

Historian bakom lakritsgodis

En djupdykning i godisets historia

Lakrits är en av de mest älskade godissorterna i Sverige, men dess historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Lakritsens ursprung kan spåras tillbaka till antikens Grekland där lakritsrot användes för dess medicinska egenskaper. Sedan dess har lakrits använts för allt från att lindra magbesvär till att söta godis och drycker.

Under medeltiden spreds lakritsen till andra delar av Europa där den blev populär som en medicin mot hosta och andra andningsbesvär. På 1700-talet började lakritsen dyka upp i söta godissorter och i dag är den en av de vanligaste smakerna i godis, glass och likör. Men vad är det som gör lakrits så speciell, och hur har den utvecklats över tid? I den här artikeln kommer vi att utforska historien bakom lakritsgodis och ta en titt på hur den har förändrats och utvecklats genom åren.

Historien Bakom Lakritsgodis

Ursprung

Lakritsgodis har en lång historia som sträcker sig tillbaka till antikens Grekland och Egypten. Där användes lakritsrot som en medicinsk ört för dess antiinflammatoriska och lugnande egenskaper. Under medeltiden spreds användningen av lakritsrot till Arabien och sedan till Europa.

Det var dock först på 1700-talet i Holland som lakritsgodis faktiskt uppfanns. Holländarna började använda lakritsrot för att göra godis och det blev snabbt populärt i hela Europa.

Utveckling över tid

Under 1800-talet började lakritsgodis bli allt mer populärt i Sverige och Finland. Flera lakritsfabriker startades och lakrits blev en av de mest populära godissorterna i Norden.

Det var också under 1800-talet som den mjuka lakritsen uppfanns av misstag av en engelsk apotekare. Han råkade hälla mjöl i lakritsmedikamentet han kokade och upptäckte att det resulterade i en mjuk och seg lakrits.

Idag är lakritsgodis en av de mest älskade godissorterna i Norden och det finns många olika varianter att välja mellan. Lakrits används också som smaksättning i en mängd olika produkter, från likör till glass.

Produktion Av Lakritsgodis

Ingredienser

Lakritsgodis framställs huvudsakligen av lakritsextrakt, vilket är en massa som utvinns ur lakritsrot en växt som växer vilt i Medelhavsområdet Ryssland, Kina och Iran. Lakritsroten innehåller glykosiden glycyrrhizin som ger lakritsgodis dess söta smak. Förutom lakritsextrakt innehåller lakritsgodis också andra ingredienser som socker, glukossirap, mjöl, fett, gelatin, salt och aromämnen.

Tillverkningsprocess

Tillverkningsprocessen för lakritsgodis består av flera steg. Först blandas lakritsextraktet med socker, glukossirap, mjöl och fett i en stor panna. Därefter tillsätts vatten och blandningen kokas upp till en hög temperatur. När blandningen har nått rätt konsistens tillsätts gelatin och aromämnen. Blandningen hälls sedan ut på en plåt och får svalna.

Efter att lakritsen har svalnat skärs den upp i mindre bitar eller formas till olika figurer som rullar, pipor och djur. Lakritsen kan också täckas med choklad eller socker för att ge den en annan smak eller textur.

Det är viktigt att tillverkningen sker under kontrollerade förhållanden för att säkerställa att lakritsgodiset har rätt smak, konsistens och hållbarhet.

Betydelse Och Påverkan

Kulturell Inverkan

Lakritsgodis har en lång historia och har varit en populär del av godissortimentet i flera århundraden. Ursprungligen kom lakrits från lakritsroten, som användes för medicinska ändamål under antiken. Idag används lakritsroten främst som smaksättare i godis och andra livsmedel.

Lakritsgodis har en speciell smak som inte alla uppskattar. Detta har gjort att det har blivit en symbol för svensk kultur och identitet. I Sverige är lakritsgodis mycket populärt och det finns många olika varianter att välja mellan. Många svenskar ser lakritsgodis som en del av sin kulturella arv och tradition.

Hälsopåverkan

Lakritsgodis kan ha både positiva och negativa effekter på hälsan. Å ena sidan kan lakritsroten ha medicinska egenskaper och används ibland för att behandla sjukdomar. Å andra sidan kan överkonsumtion av lakritsgodis leda till hälsoproblem.

En av de vanligaste hälsoproblemen som kan uppstå vid överkonsumtion av lakritsgodis är högt blodtryck. Detta beror på att lakritsroten innehåller en förening som kan påverka blodtrycket. Personer som redan lider av högt blodtryck bör därför vara försiktiga med att äta lakritsgodis.

Utöver högt blodtryck kan överkonsumtion av lakritsgodis också leda till huvudvärk och magproblem. Det är därför viktigt att äta lakritsgodis i måttliga mängder och att undvika att överkonsumera det.

Varukorg