fbpx

Turkish delight till kaffet

Turkiskt kaffe har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet. Kaffet har en speciell plats i den turkiska kulturen och är en viktig del av sociala sammanhang. Här är några intressanta fakta om turkisk kaffekultur:

  • Traditionellt serveras turkiskt kaffe i små koppar utan handtag, kallade “fincan”. Kopparna är oftast gjorda av porslin eller glas och är vackert dekorerade.
  • Kaffet bryggs i en särskild kastrull kallad “cezve” eller “ibrik”. Kastrullen är oftast gjord av koppar eller mässing och har en bred botten och smal hals.
  • När kaffet bryggs används en speciell teknik som involverar att låta kaffet sjuda långsamt på låg värme. Detta resulterar i en rik och aromatisk smak.
  • Turkiskt kaffe serveras traditionellt med en bit söt bakverk som till exempel turkisk delight eller baklava. Detta kallas “kaffe med sötma” och är en viktig del av den turkiska kaffekulturen.
  • Kaffet har också en viktig symbolisk betydelse i den turkiska kulturen. Det anses vara en symbol för gästfrihet och välkomnande, och serveras ofta till gäster som en gest av generositet och vänlighet.

Sammanfattningsvis är turkiskt kaffe en viktig del av den turkiska kulturen och har en lång och rik historia. Det är en aromatisk och välsmakande dryck som serveras med söt bakverk och symboliserar gästfrihet och välkomnande.

Turkisk Kaffeproduktion

Turkiet har en lång historia av kaffeproduktion och är känt för att producera högkvalitativt kaffe. Kaffeproduktionen i Turkiet är koncentrerad till regionerna kring Istanbul och Izmir. Här odlas Arabica-bönor på höjderna runt 1000 meter över havet.

Turkiskt kaffe är känt för sin unika smak och tillverkningsprocess. Kaffet bryggs genom att finmalt kaffe och vatten kokas tillsammans i en särskild kastrull, kallad en cezve. Kaffet serveras sedan i små koppar och dricks utan mjölk eller socker.

Turkiets kaffeproduktion är relativt liten jämfört med andra stora kaffeproducerande länder, men landet har en stark kaffekultur och är känt för att producera högkvalitativt kaffe. Turkiet är också en stor importör av kaffe från länder som Brasilien och Colombia.

Enligt uppgifter från International Coffee Organization (ICO) producerade Turkiet cirka 95 000 säckar (60 kg/säck) kaffe under 2020, vilket är en minskning från tidigare år. Detta beror på en minskning av kaffeproduktionen i landet samt en ökad import av kaffe från andra länder.

Turkiskt kaffe är också en viktig del av den turkiska kulturen och serveras ofta till besökare. Kaffet anses vara en symbol för gästfrihet och vänlighet i Turkiet.

Varukorg