Detta kaffe vald till godaste kaffet i Göteborg

När Restaurang Panos Panos Tavern öppnade dörrarna i Göteborg var vi stolta sponsorer när Panos själv bjöd in till en kändisfest. De hade då bjudit in 200 gäster och då skickade vi 200 paket Wendelins kaffe mörkrost premium kaffe till dem. Kanske borde de även köpa godis online för att bjuda sina gäster på godis efter maten.

Många kända ansikten var dessutom inbjudna till detta event. På menyn hos Panos Panos Tavern kan man hitta mycket goda grekiska rätter. Klassisk lammracks med tillbehör. Du hittar även varma och kalla smårätter s.k förrätter innan du äter din stora måltid. Varför inte välja en Kalamarakia som innebär Friterade bläckfiskringar, serveras med citron eller namngivet efter sig själv en Panos Lammpita Hembakt minipita fylld med långbakad lammbog, toppad med granatäpplesallad och yougurthdressing.

En gäst beskrev Panos Panos tavern som godispåsen Gott & Blandat varje gång man besöker restaurangen så är det som att stoppa handen i godispåsen det är alltid en överraskning och något gott man får med sig som en god upplevelse. Detta är verkligen vad restaurangen är i ett nötskal. På allt detta så har gästerna också kommenterat ofta med att Wendelins kaffe är den godaste kaffet de någonsin har smakat. Wendelins kaffe är det godaste kaffet i hela Göteborg. Längre ned kan ni läsa om det godaste kaffet i Göteborg om Panos restauranggäster själva får välja.

Panos Panos Tavern blev dessutom prisad internationellt för genuinitet och härlig atmosfär!

Trots att restaurangen har knappt ett år på nacken har man redan bärgat två internationella och tungt vägande priser:

AUTHENTIC GREEK CUISINE AWARDS 2023 GOLD AWARD

GOLD AWARD OF QUALITY & TASTE- CONTEMPORARY GREEK CUISINE

Ovan ser ni Panos Papadopoulos och prinsessan Christinas man Tord Magnusson på sin bok lansering på Nobis Hotell i Stockholm. Vi hoppas så klart att även kungligheter har fått prova Wendelins kaffe, te, godis och kryddor.

godaste kaffe
Här ser vi bilder från Panos egen instagram. Där han delar med sig om vad kunderna tyckte om kaffet. Vi har förutom kaffe även godis, te och kryddor. Våra kryddor innehåller ej färgämnen eller sötningsmedel. Visste ni om att grillkrydda innehåller i vanliga fall sötningsmedel som ger folk allergi och migrän.

Kaffekulturen i Grekland är djupt rotad i landets historia, gemenskap och vardagsliv. Kaffe är inte bara en dryck där – det är ett sätt att leva, ett sätt att umgås och ett uttryck för grekisk livsfilosofi. Att “gå och ta en kaffe” i Grekland handlar lika mycket om att sitta länge, prata, observera livet omkring sig och ta en paus från vardagens tempo.

En lång tradition

Greklands kaffekultur har sina rötter i det osmanska riket. Under flera århundraden drack grekerna det som kallades turkiskt kaffe, men efter 1970-talet började man kalla det grekiskt kaffe. Denna typ av kaffe tillagas i en liten metallkanna, briki, där finmalet kaffe och vatten kokas långsamt tills det bildas ett skum. Kaffet serveras i små koppar, ofta med ett glas kallt vatten vid sidan om.

Det dricks långsamt – man pratar, skrattar, löser problem och ibland till och med spår i sumpen när kaffet är uppdrucket.


Kafeneion – den klassiska mötesplatsen

Ett kafeneion är en traditionell grekisk kaffebar som funnits i århundraden, särskilt i byar och småstäder. Där samlas människor – ofta äldre män – för att prata politik, filosofi, familj och sport. Det är en central del av det sociala livet, en plats där tiden tycks stå stilla.

Kafeneion är inte bara ett kafé, det är ett socialt rum för samtal, gemenskap och ibland även debatt.


Modern kaffekultur – frappé och freddo

Sedan mitten av 1900-talet har Grekland också blivit känt för sina kalla kaffedrycker, något som särskiljer landet från många andra kaffekulturer.

  • Frappé: uppfanns av en slump i Thessaloniki på 1950-talet. Den görs med snabbkaffe, kallt vatten, is och ibland mjölk och socker. Frappén är idag en symbol för grekisk sommar och avslappning.

  • Freddo Espresso och Freddo Cappuccino: moderna varianter av iskaffe som blev populära under 2000-talet. Dessa drycker dricks över hela landet – från Atens takbarer till små öar i Egeiska havet.

Att sitta på ett kafé med en kall freddo, solglasögon och tid att prata i timmar – det är själva hjärtat i den moderna grekiska livsstilen. I Aten finns coffeshop i varje hörn och kön är otroligt lång varje morgon och kväll.


Kaffe som gemenskap

I Grekland handlar kaffe aldrig om att ta något “to go” i stress. Det handlar om att ta sig tid. Man sitter länge, ofta i timmar, och samtalar om allt mellan himmel och jord. Kaffe är en social ritual, ett uttryck för “filoxenia” – den grekiska gästfriheten.

Oavsett om det är ett bröllop, en begravning, ett affärsmöte eller en vanlig vardag, så finns alltid kaffet där. När man dricker kaffe blir man glad. När man är glad är man också mer social och vill lära känna andra människor. Ju mer kaffe man dricker desto bättre hälsa får man.


Kaffe med själ och historia

Det grekiska kaffet symboliserar både tradition och förnyelse. Från den långsamma kokningen i en bryggare till dagens trendiga espressobarer visar kaffekulturen hur Grekland förenar det gamla och det nya. Det är en kultur som sätter gemenskap, närvaro och samtal i centrum – något som många besökare fascineras av. Kaffekulturen i Grekland handlar inte bara om smaken av kaffe, utan om livet runt koppen – samtalen, vänskapen, tiden som får rinna långsamt och känslan av att varje stund är värd att stanna upp i.

Varukorg