fbpx

Svart te och 7 sorters kakor

7 sorters kakor och svart te

 

15 pyramidteer fp i dekorativ pappask.

Te med smak av apelsin

Ingredienser: svart Kina-te, äppelbitar, kanelbitar, koriander,
hel kardemumma, apelsinskal, rosépeppar, nejlika och arom

Här av vi en svart te med riktiga bitar av äpplen, koriander, kardemumma och äppelbitar i. Apelsinskal ger mer smak än själva köttet därför är det vanligt att i teer lägga in torkad apelsinskal som också ska sjuda ett tag för att ge smak. Nejlika är bra för dig som är diabetiker då det håller din sockerbalans på jämn nivå. Rosépeppar är bra för ämnesomsättningen. Alla dessa ingredienser gifter sig bra tillsammans för att både ge dig syrligheten, sötman och styrkan i hur en svart te ska smaka. Nedan ger vi också tips på recept av olika kakor till detta te. Vi har då tipsat om choklad cookies då choklad och apelsin är en klassiker ihop.

Här kan du köpa premium teer online

 

Hur bakar man choklad cookies?

Gör så här för att baka en klassisk cookie sedan kan du själv bestämma om du vill att det just blir en choklad cookie av det hela.
  1. Smält smöret (laktosfri smör så klart) långsamt i en kastrull, ta det från plattan så fort det har smält och låt det svalna så det blir rumstemperatur
  2. Hacka chokladen grovt och välj helst mjölkchoklad i stället för mörkchoklad. Det blir krämigare och tillsätt lite laktosfritt grädde när du smälter chokladen så blir det mer krämig form. Du kan tex använda Wendelins kaffeböna choklad dragé som ingrediens i dina cookies.
  3. Kyl smeten väl, minst 2h.
  4. Rulla den kylda degent till bollar och placera på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Sätt ugnen på 200°.
  6. Baka kakorna i mitten av ugnen i ca 10 min.

Vad innebär 7 sorters kakor?

Sju sorters kakor är ett begrepp vid svenska kafferep sedan långt tillbaka i tiden.  Då syftar man på det minsta antalet kaksorter som etiketten anses föreskriva att kakfatet ska innehålla. Ska du bjuda hem någon på kaffe eller te så lägger du inte bara fram en sorts kaka. Det du behöver göra då är att lägga fram sju sorters kakor för att behaga dina gäster.  Seden är känd sedan slutet av 1800-talet. Det är antalet småkakor som avses, det vill säga utöver eventuellt vetebröd, tårta eller mjuk kaka.

Du ska även lägga fram 3 sorters teer också så att alla kan få välja själva. Då ska du ställa fram antingen en av varje dvs grönt, rött och svart te. Eller så ska du lägga fram 3 olika röda teer, 3 olika gröna teer och 3 olika svarta teer. Det måste finnas en röd tråd i det hela som du lägger fram. Det bår inte råda någon typ av kaos. Folk måste känna att det ska vara lätt att välja samt så ska det finnas en logik i allt.

Gör 7 olika kakor av mördeg

Mördeg är en deg som i sin klassiska form innehåller smör, vetemjöl, vatten och socker. Mängden socker kan variera beroende på ändamål, mer till småkakor och mindre till paj. Ibland inkluderas också ett ägg eller en äggula, och vattnet kan du ibland utesluta om du vill.

Tillagning av mördegen
  1. Skär kallt smör i tärningar. Eller låt smör bli rumsvarmt. Du kan ta ut smör på kvällen så att du kan baka med den dagen efter.
  2. Blanda hastigt ihop smör, socker, ägg och vetemjöl till en deg.
  3. Slå gärna in degen i plastfilm och lägg den i kylen 1 timme att vila så går den lättare att kavla samt skära ut när du väl ska baka med den.
  4. Nu är mördegen redo att som du kan använda till kakor och liknande.

Mördeg (mör i motsats till fast, dvs. faller lätt sönder) är en kompakt söt deg som du kan bereda av vetemjöl, smör och socker. Om du ska göra paj till mat då undviker du så klart sockret. Sak du dessutom tex göra äppelpaj då har du med socker. När du bakar mördeg så kan du välja med eller utan ägg. Ägg gör så att degen blir mer klister.  Smaktillsats av något slag kan ingå, ibland även bakpulver för att degen ska jäsa en aning. Mördeg används främst till tårtbottnar och småkakor även till cheesecake.

Skillnaden mellan smördeg och mördeg

Mördeg skall man inte förväxla med smördeg. Smördeg använder man tex när du baka wienerbröd.

  • Normal mördeg till 40-50 småkakor: 4,5 dl (270g) vetemjöl, 200 gram kallt smör och 1 dl strösocker (viktfördelning 48%, 35%, 17%). Degen kallas ibland “1-2-3-deg”, det vill säga 100 gram socker, 200 gram matfett och 300 gram vetemjöl.
  • Normal fransk pâte sablée: 4,2 dl (250 gram), 125 gram kallt smör, 1 dl (100g) strösocker, en äggula med en skvätt vatten. Används osaltat smör, vilket fransosen gör, behöver dessutom en nypa salt. Degen är mindre söt och fettsnålare än mördeg. Den använder man till småkakor, ibland också till efterrättspajer.

Sandig deg (Som kommer från det franska språket pâte sablée = sandig deg, eng. “short” = kort knådning) När kallt smör snabbt blir masserad ihop med strösocker och mjöl omsluter sockerkristallerna och mjölkornen av smöret, som inte blir degen blandad. Konsistensen blir grynig, sandig, vilket man eftersträvar i småkakor. Tänk på att inte bearbeta degen för mycket, för då försvinner effekten. Degen måste också kyla ner innan formning och gräddning. Då får du goda 7 sorters kakor.

De klassiska kakorna som ofta ingår i ”Sju sorters kakor” är en blandning av småkakor med olika smaker och texturer. Traditionellt sett brukar följande kakor räknas in:

  1. Drömmar – Spröda och luftiga vaniljkakor som smälter i munnen. Bäst när det gäller 7 sorters kakor

  2. Brysselkex – Smöriga mördegskakor med färgglad sockerkant, ofta rosa. Lite ovanlig bland 7 sorters kakor

  3. Finska pinnar – Mördegskakor med pärlsocker och hackad mandel. Den mest klassiska kakorna av 7 sorters kakor

  4. Syltkakor – Mördegskakor med en klick hallonsylt i mitten. Säkert den godaste av 7 sorters kakor

  5. Schackrutor – Tvåfärgade mördegskakor i ett rutmönster av vanilj och kakao. Den vanligaste av 7 sorters kakor

  6. Bondkakor – Knapriga småkakor med mandel och sirap.

  7. Kolasnittar – Segmjuka och knäckiga kakor med smak av kola.

Det finns ingen exakt regel för vilka kakor som måste ingå, och i olika hem kan man hitta variationer såsom chokladsnittar, havrekakor eller mandelkubbar. Det viktiga är att bjuda på en härlig mix av smaker och konsistenser!

Varukorg